18/05/2022

CELEBRACIÓ DEL DIA DEL LLIBRE: EDUCACIÓ PRIMÀRIA

La celebració del Dia del llibre de l'alumnat d'Educació Primària s'ha allargat durant tot el tercer trimestre a la biblioteca del CEIP Establiments, ja que hem aprofitat per conèixer com va aparèixer l'escriptura i com han anat evolucionant els llibres al llarg de la història

A continuació podeu veure la presentació que ens va servir de punt de partida (clicau a l'enllaç) i tot el seguit d'activitats que hem realitzat: 

  • Els inventors de l'escriptura varen ser els sumeris, gran civilització que ocupava els territoris de Mesopotàmia (actual Irak). Devers l'any 3000 a.C. sobre tauletes d'argila varen començar a gravar els primers pictogrames, els quals varen evolucionar cap a l'escriptura cuneiforme (anomenada així perquè per escriure usaven una canyeta amb forma de cunya). Nosaltres hem duint a terme uns tallers per reproduir l'escriptura d'aquest gran poble. Mirau...
L'alumnat de 1r i de 2n de Primària ha escrit frases amb 
pictogrames utilitzats pels sumeris.






Mentre que l'alumnat de 2n i de 3r cicle de Primària ha escrit
 el seu nom en escriptura cuneiforme.






  • Una altra activitat que hem fet ha estat imitar les característiques dels llibres de diferents moments de la història:
3r i 4rt de Primària s'han remuntat a l'antic Egipte i han elaborat rotlles de papir realitzant escriptura jeroglífica, cartutxos i dibuixos de déus, de faraons i d'escenes d'activitats dels habitants de les voreres del riu Nil.





    
   Així han quedat els rotlles de papir:  


       
     
5è i 6è de Primària s'han situat a l'Edat Mitjana i han duit a terme manuscrits il·lustrats tenint en compte els elements que els caracteritzaven: lletres capitals decorades, marges ornamentats amb sanefes, miniatures pintades amb colors brillants, or i plata. 

 
 





Així han quedat els manuscrits il·lustrats:  

5è ha escrit i il·lustrat la Llegenda de Sant Jordi.

6è ha escrit i il·lustrat les característiques del manuscrits il·lustrats.

1r i 2n de Primària han emulat la primera impremta, inventada a la Xina al segle XI i posteriorment millorada per Johannes Gutenberg al segle XV i han estampat lletres amb tinta per imitar el procediment utilitzat en els primers llibres impresos.





Així han quedat els nostres llibres impresos:  

1r ha escrit frases boniques sobre els llibres.

2n ha escrit sobre la història de la impremta.

I aquestes són imatges de la petita exposició que hem muntat amb les nostres elaboracions per mostrar l'evolució dels llibres al llarg de la història :


   
                 
 
             










I recordau...
No hi ha espectacle més bonic que la mirada d’un infant que llegeix. 
(Günter Grass)
















 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada